eftermiddag i marseille

Igår efter skolan åkte Katrin, Sofia och jag till Marseille. Vi råkade hoppa på fel buss och åkte i typ en timme jämfört med direktbussen utan stopp på vägen som tar typ 20 minuter. No harm done dock eftersom man betalar samma pris och en 24h biljett åt båda hållen hit å dit kostar 2€. Vi köpe en helt okej falafel, åt vid gamla hamnen bland fiskrester från marknaden (blä) och gick sedan till Pull & Bear för att handla kläder. Var där i en timme kanske och sedan hoppade vi in här och där, där det passade. Köpte lite toppar och en superfin ögonskugga i en färg jag velat ha sjukt länge. Efter ett tag gick vi till Panier-kvarteren som är deras liksom lite alternativa och hippa kvarter, typ East London/Brooklyn/Söder/osv osv, kikade i second hand-butiker och drack kaffe på Videodrome. Sen åkte vi hem med rätt buss och jag åt yoghurt och avokadomackor med ägg till kvällsmat eftersom jag inte hade någon energi till att laga mat alls. En lever väl det ljuva livet!
 
Idag har jag fått lill-lov och är ledig fram tills på måndag, ska kanske åka till Cannes och har hittills hunnit söka högskolor till hösten, gråtit i face time med mamma pga reasons och life, och inte ätit lunch.
 
Juste ja, har varit 20 i 4 dagar nu och det jag köpte i Marseille var typ presenter. Känns bra att tonåren är över, blir lite sentimental och kanske eventuellt har gråtit över det, men på det stora hela: tack å hej, tonåren var bra men nu börjar en ny del. Yiha.
 
/nora

lyon dag 4

Torsdagen var fjärde och sista dagen i Lyon för på fredagen skulle vi åka hem med ett tidigt tåg. Vi åkte till ett museum om bröderna Lumières som låg i deras gamla familjehus.Kom dit och blev så klart helt golvad av hur fint det var där inne.
Sofia gullar sig vid receptionen.
Två glada :--) Matilda och Sara!
Klassisar framför en stor modell av huset.
Spanade in en helt fantastiskt lampa och spånade på idéer om hur man kunde ta'n.
Vi skulle bli guidade och väntade i vinterträdgården som var så, så fin! Och måste ha varit ännu finare de gånger man faktiskt använde den, nu var det ju mer som ett väldigt fint rum med stora fönster.
Vår guide visade oss i alla fall gamla kameror, förklarade hur de fungerade och pratade om brödernas liv. Jag och de andra gick omkring och praisade henne för shit hon kunde ju ca. allt.
En bild från när vinterträdgården användes! Gick och hoppades på att man skulle kunna köpa det här motivet som vykort men nä, det kunde man inte. Blev så besviken och är det fortfarande.
INTERIÖREN?!
Inne i pappans sovrum kan det ha sett ut ungefär såhär, det var dock inte exakt såhär utan man har liksom spånat ihop det i efterhand. Och så lol att makarna inte sov ihop under 1800/tidigt 1900-tal? Slås av det absurda i det varje gång jag tänker på det. Asså ni är redan gifta liksom? Vad kan hända?Fin lampa fanns det i alla fall också.
Golvet i det rum som förut var pappans badrum. Så himla planerad inredning att jag dör.
Efter turen i huset bytte vi, efter påtryckningar från vår lärare, facebook med guiden (som var en ung tjej typ i vår ålder) för hon ska tydligen till Sverige/Norden om typ två somrar, så ja, varför inte "hålla kontakten". Sen köpte vi vykort, gick på toa och tog bilder i vinterträdgården.
HEJ
Tackar Matilda för att jag nu kan göra denna egotripp.
Såhär skrattig blir jag av er!!!
LER verkligen på den här bilden?! Grâce à mes amis!
Alice satt i ett fönster med brorsorna i bakgrunden.
Finisar!
Från busig...
till bossig.
Vackra vackra Matilda!
Boysen Kalle å Emil!
Också glad!
Sen åkte jag, Matilda, Sofia och Fanny till Primark, handlade billiga grejer och avslutade med att köpa vin och snacks efter att ha misslyckats med att möta upp ett annat gäng vid en stängd second hand-affär. På bilderna har det gått några timmar och vi har hunnit bli människor igen efter dagens besök å bestyr.
Gjorde oss snygga! Här Jenny the babe.
Posar helt skamlöst.
GILLAR DIG SÅ MYCKET!
Egentligen fick man inte dricka vin på vårt religiösa center men.................. jaja.
SOFIA! Vill ju bara retas med dig men här går det inte, är mållös.
Treenigheten.
Sen mötte vi upp guiden Kimberley på en bar, drack öl och pratade franska tills jag sprack men ändå fortsatte. Natten spenderades dansande på en båt till housemusik och det är väl typ det lilla jag kräver av livet, sen tog vi taxi hem alldeles för sent och vaknade förstörda redo att åka hem till Aix.
 
Här måste jag pausa och säga helvete vad tråkigt det kommer vara när vi inte längre går i samma klass, ses varje dag och bor i samma stad. Att detta sker om ynka två månader vill jag inte tänka på. Ni är det bästa sällskapet en tjej kan önska sig! Och tack för att ni är så knäppa på klubb, det behövs i denna ruttna värld. Slut på meddelandet.
 
/nora

lyon dag 3

Under onsdagen i Lyon gick vi på stadsvandringar där vi elever berättade om monumenten och byggnaderna. På morgonen orkade jag inte fota särskilt mycket så bilderna nu är från eftermiddagen efter en lunch på mcdonalds, hehe.
Det var katedralen i Lyon som vi besökte, den låg nere i gamla staden och det var bland annat jag som höll ett litet föredrag om den.
Precis som alla andra kyrkor eller religiösa hus i världen så är den ju inte speciellt dåligt utsmyckad. Tvärt om mycket prålig och vacker.
Är verkligen uppväxt med besök i kyrkor och tyckte länge att det var det tråkigaste i världen. Men fy skam den som ger sig (läs: mina föräldrar) för nu älskar jag det. Hela grejen att man kan utläsa så mycket om ett lands tidiga kultur bara genom kyrkorna är så häftigt och intressant! Gud vilken historienörd en är asså :--)
En bit av klassen! Moa i hörnet och Sara i bildens högra del spexar visst, gullisar!
Fin utsikt upp mot en av kullarna med den kyrkan som vi skulle besöka sist av allt.
Matilda och Fanny som fick mig att skratta över skämt om himlen, vip-pass och "plus ones" tills magen gjorde ont. NI ÄR SÅ BRA.
Sen tog Matilda över kameran en stund, här syns Kalle.
Matilda är såå stolt över dessa bilder så självklart ska dem få vara med.
Ser rätt bitchig ut men men ¯\_(ツ)_/¯Vi tog lilla linbanan upp hit, till den romerska teatern.
Gammal å fin visst, men den går inte upp emot mina Rom-besök... Hehe.
Gruppfoton!
Ändå rätt fin, det får jag ju ta och erkänna.
Thnx Fanny, like whatever :(
Det här gulliga gänget höll sin presentation och vi försökte överrösta grupp B med applåder och vissel. Vi vann. Jag lovar.
Michaela på kanten!
Tröttis.
Sista stoppet var la basilique Notre Dame de Fourvière uppe på kullen. Inne i kyrkan såg det ut typ som i katedralen om inte ännu pråligare. Nere i kryptan dock så hade de samlat massor av Mariastatyer från hela världen och olika kulturer. Gillade denna!
Å denna! Så sjukt mycket kitschig religiös konst, trivdes så mycket!
På utsidan av kyrkan tog jag denna på en brud med fina pärlor i håret. Här ser man även kyrkans fasad som såklart även den var fin och utsmyckad. Sen blev vi trötta på att vänta och jag och Fanny drog hem till hostelet där jag snart kröp ner i sängen och vilade.
På kvällen åt vi indiskt innan vi möttes upp på baren "The smoking dog", drack öl, spelade dart och snodde costers.
Sofia bby!
Så himla mysig sysselsättning, måste upprepas!
Jag åkte ut först :(
Men surade inte länge för det! Här i bakgrunden syns även en av de många, många hundtavlorna... Så kul grej. Efter några timmar gick vi hem på lite ostadiga ben och somnade gott, slut på dag tre!
 
Till kvällsmat har jag ätit chili con carne och medans mitt ris kokat har jag så gott jag kunnat diskuterat Frankrikes aktuella politik med Madame och gjort matsäck (eller pique-nique) till morgondagens utflykt till Marseille. Har gått och blivit sjuk också, igår var jag till och med hemma från skolan, så ska ta och sova bort det nu. Vi hörs, hej hej!
 
/nora
 

lyon dag 2

På begäran av mina vänner här nere fortsätter jag nu med Lyon-bilderna, så jaa, här har ni en stor bunt bilder på er själva typ. Grattis till er, och er andra.Gick upp tidigt, var död, åt fransk frukost (läs: socker i ALLT) och gick ut. Regnet hängde i luften hela veckan och därför även idag. Lite trist eftersom vi skulle ha stadsvandring men så är det ibland.
Väntade på en sen guide och gick sedan till denna utkiksplats med en fantastisk vy över nästan hela Lyon. Så himla fin stad faktiskt.
En gammal kyrka gick vi även förbi.
Så mycket fina hus!
Sofia och Matilda!
Ett gäng gullisar på väg ner mot gamla stan.
Fina Elin utanför en marionetteater, tydligen en tradition i Lyon.
Le funiculaire, en typ av linbana fast med en spårvagnsvagn som vi tog varje dag för att komma upp på höjden som vi bodde på.
Matilda gör årets pose, "berget". BBY<3
Nära denna kyrka uppe på kullen bodde vi.
Sedan tog vi oss in i traboulerna som lite kort är gångar mellan hus och alltså knyter ihop flera olika hus. Här syns Vanja med sitt fina paraply!
Det regnade lite lätt.
En innergård som ägts av en rik familj. Kommer tyvärr inte ihåg mer än så, guiden sa så himla mycket om varje ställe och till slut går både platser och information ihop och allt blir svårt att urskilja och komma ihåg.
Förevigar.
Fina fina!!! Vi delade rum under resan och det gick exemplariskt bra!
Gick upp i tornet på inrådan av guiden och vår lärare Naïma, hej hej ni där nere.
Så mycket fina detaljet överallt.
Gick vidare till nästa ö.
Katrin-gulle!
Passerade genom en marknad som höll på att stänga.
Dör av färgkombinationerna på alla franska marknader, kanske den bästa grejen med det här landet ändå.
Sen gick vi till Parc de la Tête d'Or för att äta picknick med andra gruppen som varit och handlat.
Asså gullis som tittar bakåt med en blick som bara skriker fashion.
Tog för oss av bröd, ost, grönsaker och skinka tills det var svårt att hålla i tallriken och åt tills man gjorde illa gommen på baguetterna.
Sofia och Katrin.
Efter mat och frukt och kakor gick vi ett varv i parken. Det här orangea huset är förresten Interpols kontor. Så jävla otippat och coolt?! 
Finisar på håll.
Parken var så himla fin och jag var tvungen att gå själv ett tag bara för att titta på allt. Sedan hamnade jag och några andra på efterkälken eftersom vi gick på toa och var så många att man var tvungen att vänta. Det var dock så skönt att få sitta still en stund och vänta, alla var så himla trötta.
Och här, efter dagens sista stopp vid ett hus med fasaden fylld av franska ikoner kollapsade vi. Så jävla trötta och hungriga. Fick fnissanfall och satt och klagade. 
Sen var vi ett gäng som efter briefing av lärarna inför morgondagen och "skoldagens" slut gick till en bar i närheten.
Loggade snabbt in på pubens wifi, beställde kaffe eller öl och tog igen oss.
Himla hipstrigt men trevligt ställe.
JENSAN! <3
Drack billig öl och kanske blev lite tipsy eftersom en ändå inte ätit skitbra under dagen. Är dock inte 20 än så detta tillhör mina tonår och då är det ok. (Lol det kommer det vara även efter min 20-årsdag men jajaja.)
Elin tog också en öl, vi var alltså fler som satt i samma båt.
Fina Moa vilar sig lite, och Kalle som posar lite sneaky i bildens vänsterkant.
Fina skrattiga Linnéa!
Sofi-sofia.
Vi pluggade lite innan vi gick rundor i regnet till olika second hand-butiker, jag handlade ingenting och dog nästan av kissnödighet. När vi kommit hem till hotellet igen råkade jag sova en stund och vaknade så frusen, hungrig och konstig i huvudet att jag först funderade på att skippa middagsplanerna. Jag var helt enkelt alldeles för slut. Men ja, jag var ju hungrig och i och med matförbud på rummen hängde jag med i alla fall.
Åt på en lyonsk husmanskost-restaurang och tog quineller som vi hade pratat lite om med lärarna och jag blivit nyfiken på. Det sades att det typ var som den ungerska pastan klimp, men njae, det tyckte jag inte. Var i princip deg som var lite kokad/stekt. Så jävla svårdefinerad rätt med typ fisksås? Ratatouille på sidan? Gott? Njae. Men ok, kul att ha testat liksom. Ratatouillen och den lilla biten potatisgratäng var godast. Asså egentligen så himla konstig rätt. Förstår inte grejen alls.
Men som Jenny sa var det ju mest roligt med upplevelsen av denna typen av restaurang som finns överallt i Lyon, så upplevelsen var värd även om maten kanske inte var någon höjdare.
Satt mittemot Fanny och på vår sida av bordet ledde hon personlighetstest som var både lite skrämmande korrekta och roligt konstiga. Efter maten gick vi hem och jag nog sov alldeles för lite.
 
Nu ska jag tvätta håret, mejla om sommarjobb (sommaren hemma i Norrköping känns så, så långt borta och helt sjukt overklig, jag är ju här?) innan jag ska möta upp de andra för öl ikväll.
 
/nora

RSS 2.0