Budapest dag fyra

Fjärde dagen i Budapest och vi skulle på museum. Gick förbi en överfylld askkopp påväg ner i tunnelbanan och fotade av okänt skäl.
Vi skulle på Terrormuseet som handlar om nazisternas och kommunisternas terrordåd mot oliktänkande ur den ungerska befolkningen.
Därinne var det fotoförbud men lyckades sneaka till mig i alla fall den här bilden. Själva museeibesöket var helt fruktansvärt jobbigt, har väldigt svårt för död och lidande, är otroligt rädd för att möta det så det var verkligen skitjobbigt. Vi var nere i de fängelseceller som låg längst ner i huset där människor som inte höll med nazisterna eller kommunisterna blev torterade. Trodde jag skulle kräkas av att vara därnere och titta in i alla celler som var olika utformade för olika tortyrtekniker. Kanske ska förklara att huset hade använts som ett huvudkontor för övervakning av både nazisterna och kommunisterna under respektives tid vid makten. Tyckte verkligen det var så jävla jävla jobbigt och blev så himla låg, och hade innan funderat på om jag ens ville följa med ner i källaren.
Efter den jobbiga upplevelsen gick vi på kafé. Jag hade ont i magen och såg nog ganska så blek ut.
Försökte bota den tillfälliga ångestkänslan med chokladtårta.
Servitrisen glömde bort min cappuccino så som den ansvarsfulla vuxna människa jag är... fick min mamma gå bort och fråga om den. Hehe. Solving problems by myself since 1996.
Mina systrar hade valt mäktigaste chokladdrycken som verkligen var smält av riktigt choklad. Så god!
Efter fikat knallade vi ut i solen och det kändes skönt med lite omväxling eftersom det varit mulet och regnat tidigare under dagen. Tror även vädret hjälpte mig med humöret. 
Vi styrde stegen mot synagogan och jag fotade ett fint hus när vi väntade på pappa som köpte biljetter.
Det var så fint därinne och guiden berättade att man under byggnationen hade plockat åt sig symboler från andra religioner. T.ex. så var synagogans form väldigt likt den katolska basilikan och så tror jag det var altaret som liknade ett altare i en moské. Allt för att visa på att vi ändå inte är så himla olika. Fint :')
Efter en stund inne i synagogan gick vi ut för att titta på den här minnesträdgården.
Och det här pilträdet där man kunde köpa ett av bladen för att gravera in ett namn på någon man mist.
Fina omgivningar.
Sedan gick vi in i föreningshuset.
Pappa tittade lite på en halvdålig informationsutställning medan vi andra ockuperade varsin stol för att vila benen lite.
Efter det tog jag selfies på deras toalett eftersom det var utmärkta ljusförhållanden och sedan gick vi därifrån.
Nu hoppar vi fram en bra bit, vi hade promenerat en stund och passerade sedan en snygg bil.
Gick uppåt, uppåt...
och uppåt.
Hit! Det här stället kanske ni som läst de tidigare reseinläggen från Budapest känner igen.
Den fina kyrkan som vi inte kom in i första gången vi försökte på grund av en pågående mässa. Eller vare va.
Men nu kom vi in! Gick ett slag och tittade.
Fotade.
Den här fina! En kopia (alltid lika synd när man inte får se ett orginial :( ) av någon kronjuvel.
En byst av kejsarinnan av Österrike-Ungern, Elisabeth.
Sedan tog vi en liten promenad i gamla stan som omgav kyrkan innan vi traskade ner igen.
Blommande träd som ju då var ett fantastiskt vårtecken för oss som precis lämnat de kala träden hemma i Sverige.
Fin gång.
När vi kommit ner hittade vi det här stället och bestämde oss för att lite energipåfyllning nog var på sin plats.
Så vi gick in och köpte sånna här! Ser kanske inte så mycket ut för världen men det är gott. Sylt/mos i mitten omlindat med frasdeg. Yes pls.
Hela familjen i en bild <3 Älskar denna orimligt mycket.
Aah det var så gott! Åt en med äpplegojs i och dog en smula.
Ännu en snygg bil. Väldigt öststat men är förtjust i det!
Kyrkis.
Efter en ganska lång promenad började vi bli hungriga igen och letade därför efter en restaurang. Eftersom det var sista kvällen ville vi äta något riktigt gott och först hade vi siktet inställt på att hitta ett italiensk place. Det visade sig bli ganska svårt så när vi till slut hittade en fin restaurang i de judiska kvarteren (som helt ärligt var de finaste så om ni någonsin drar till Budapest: häng i de judiska delarna!!! Lova!) så gick vi in efter att mamma och pappa rekat och okejat.
Det var så fint i det rum vi satt med Frida Kahlo på väggen och allt.
Beställde något att dricka, småsyrrorna tog äppelcider och jag tog en öl vilket visade sig vara ett skitdåligt val eftersom jag sedan ändrade mig från att vilja beställa hamburgare till att vilja ha risotto. Och öl och risotto är faktiskt inte en speciellt najs kombo. :( 
Pappa.
Vegisen.
Jag och mamma delade på en förrätt, aubergine med pinjenötter, någon god sås och mozzarella... Tror jag det var. Kan likaväl ha varit getost, men men. Gott var det i alla fall!
Som sagt: fin inredning på stället!
Och sedan fick vi maten och asså herregud min mat var så god att jag storknade. Helt perfekt saffransrisotto med supergod kyckling. Åt så långsamt jag bara kunde men jag lovar att om jag så hade haft ett badkar med den här rätten hade jag blivit besviken när den tog slut.
Vi pratade om resan som varit, resor som kommer och minnen, sådant som händer i våra liv och politik. Lite som vanligt alltså! Till efterrätt tog jag bara en kaffe för no way att jag orkade glass/bakelse. Det gick bara inte. 
Ja och sedan var det restaurangbesöket slut och väl ute på gatan igen var Elsa jättesnygg. Älskling<3
Åkte tunnelbana eller gick (minns inte) till hållplatsen Opera och knäppte ett kort på just operan, upplyst som ett annat slott.
Tog det mindre tåget hem.
Klev upp på vår station.
Och gick förbi det här stället, baren och restaurangen Ferdinand som låg bara två kvarter bort från vår lägenhet och som mamma och pappa tog ett glas på när de var i Budapest för typ... 20 år sedan. Nyförälskade och hela baletten. Fint!
 
Sedan packade vi och gick och lade oss för att sova sista natten i Budapest. Slut på onsdagen.
 
/nora

KOMMENTARER

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0