Rom dag två

Dag två i Rom och vädret var lite bättre, fortfarande regnigt men med betydligt fler uppehåll och betydligt färre sura miner. Förutom det gamla paret ovan då kanske. Fint paraply hade de i alla fall.
Vi steg på en av de proppfulla spårvagnarna och fick efter en bra stund en plats att sitta på. Men inte Kalle som bilden förtäljer, nä han fick stå :( En timme lite drygt åkte vi, och passerade många fina grejer.
Bland annat detta! Asså träden i Rom/Italien? De ser så tafatta ut, supersmala stammar och sen en blaffa högst upp.
Efter en liten promenad från hållplatsen var vi framme här, vid Vatikanmuseerna. Vi fick stå i kö en stund, men det var inte så farligt för vi räknades som stor grupp och hade biljetter och fick gå förbi 4-timmarskön.
En bra utsikt.
Vi hade guide och fick veta så mycket intressant om Rom och dess historia, om Vatikanen påvarna symboler kyrkor. En mycket bra grej var även att vi fick så kallade whispers, alltså att guiden Karin hade en liten mikrofon och att vi hade hörlurar och kunde justera volym själva. Supersmart när det är såhär stora grupper, och skönt att inte behöva tränga sig framåt för att kunna höra. Det var bara att stå där man ville, titta och vrida huvudet åt valfritt håll och ändå höra perfekt. Tekniken alltså. <3
St. Peterskyrkans kupol är bara för mycket alltså.
Tog en kiwi som mellanmål innan vi gick in i museerna, fick många blickar och sneda ögonkast för att jag äter med skal men så är life:-)
Gick på en gård, fick frågan om jag var spansk från en annan (mycket konstig) guideledare på grund av mitt röda hår, och gick sen uppför trappor och tog som ni ser, skakiga bilder.
Kollade på skulpturer av gamla gudar, men tänkte nog mest på den vackra färgsättningen. Jaja
Och nu några coola bruds för sånna ser man allt för lite av på dessa ställen, så de bör verkligen uppmärksammas. Här ovan: brud som inte bryr sig om vad du tycker utan kör sin grej och ser tuff ut.
En bra håruppsättning på en tjej som troligen även var smart, rolig och nyfiken.
Överblickande donna som tycker du är rätt pantad som brölar så fruktansvärt mycket och spelar wonderwall på efterfester.
En jävligt bra tjej som håller ditt öde i sina händer och inte är ett dugg imponerad av dina svartvita instagrambilder på skateboards och silhuetter.
Efter den brudkavalkaden letade vi upp fiket för att you guessed it: fika. Kul också att man hängde på precis samma ställen som förra gången jag var i Rom med familjen.
God cappuccino för typ 1,2 euro (typ femton spänn som mest) och bakverk. Ebba tog den med gult klet och var mycket nöjd med det!
Efter toapaus och en sväng genom Sixtinska-kapellet och Michelangelo vars verk man inte får fota, stod vi utanför St. Peterskyrkan.
Och plötsligt, om man ser till min kamera och bilderna som togs, stod vi där inne.
Helt sjuk byggnad faktiskt, stod bara och gapade och jag och Ebba sa gång på gång: jag fattar inte att folk gör sånt här. Med det menar vi förstås att hur tusan tycker folk att det är värt att börja bygga något som man aldrig kommer få se själv? Resultatet kommer aldrig nå den som först började, de hinner ju dö ifrån projektet innan man ens hunnit till en halv jädra tavla.
Och kupolen??? Nej det är bara för mycket. 
Mer brudar, och massa jobbiga män som säkert gav dem trouble.
Efter att ha brutit nacken och käken av allt tittande upp i taket, och gapande lämnade vi kyrkan bakom oss.
Nu skulle vi gå och äta lunch.
Svårt att förstå i efterhand hur stor den faktiskt är, men försök urskilja de små människorna som står utanför så kanske man kan få en bild på någotsånär.
Sen gick vi alltså för att leta upp lite lugnare kvarter, för att äta lunch.
Det här är nästan min favoritbild någonsin, bara två nunnor som äter glass. Så fint!
Vi hittade sedan en fin restaurang som bestod av flera hundra rum kändes det som, och efter en stund fick vi vår mat! Jag åt en god tomatpasta men här syns Kalles mat.
Efter maten köpte vi dyr kaffe, och jag och Leila gjorde narr av de töntiga männen i butiken. "Heart for you! Bella" sa de när vi fick våra kaffe, jag en cappuccino med ett fult hjärta. Italienare??? Asså.... nEJ?
Kalle fotade modern art i ett hörn vid ett övergånsställe.
Hej! Här är jag, glad över att vara i Rom!
Vid det här övergångsstället fotade jag en gubbe när jag var i Rom med min familj. Var tvungen att ta en bild av det nu också.
Gubben var ju inte där, men det var dessa. Dock inte som par utan bara som stiliga främlingar.
Träden igen! Visst är de fina?
Gick förbi Skrivmaskinen.
Upp hit! Till Palatinen. Där fotade vi turistiga hoppbilder och lyssnade på elevredovisningar.
Gick förbi Forum romanum, men hit skulle vi inte nu.
Utan hit. Dock inte för att besöka utan mer för att vila benen och för att lärarna skulle leta upp rätt spårvagnshållplats.
Resesällskapet.
Ebba = glad och positiv.
Snart var vi hemma på hotellet, pustade ut ett tag och vilade.
Sedan spolar vi fram en bit, här är vi på restaurangen på kvällen. Den här bilden tog jag på Ebba och Sarina innan jag hunnit ställa in rätt inställningar på kameran. Det ser ut som att de är på nån cool nattklubb, men så var det ju inte.
Amanda.
Nöjd med ett glas vitt i näven.
Efter en stunds väntan och massor av prat fick vi vår mat! Här syns våra lärare, och Leilas hår. Hehe.
Åt gnocchi som smälte i munnen, gud vad gott det var.
Finsmakarna Kalle och Molly.
Någon timme senare var maten för längesen uppäten, och vi betalade och gick hem. Vissa fortsatte till några barer men jag och Amanda gick hem till vårt rum, kröp ner i våra sängar och sov som små barn. Öppnade dörren för Molly strax efter två och somnade bums igen. Så var även dag två slut!
 
/nora

dagarna

Jag har jobbat hela helgen på mitt nya jobb, i receptionen och i butiken. Jag har låst upp de tunga industridörrarna och tänt ljuset i utställningarna. Hälsat på fiskarna och sett till att projektorerna går igång. Jag har svarat på frågor och sålt små, små kycklingar i trä. Trivs så himla bra där. Och imorgon ska jag dit igen för att jobba kväll. Stor kontrast mot idag när jag valde att hoppa över min enda lektion för att istället ligga hemma med en hals som värker. Om bara några dagar åker jag till Budapest med min familj och då vägrar jag vara sjuk. Tills dess ska jag hinna gå igenom Rom-bilderna, köpa en ljusslinga eftersom jag i lördags var hemma hos Elin och fingrade på hennes (och då insåg hur fint det faktiskt är), och lämna in en rulle analog film för framkallning. Har jag extra tid över köper jag en till rulle film. Idag har jag inte gjort något av detta, istället har jag sovit länge och läst ut Kärlek i Europa och funderat på vilken av mina böcker jag ska läsa härnäst, och vilka som ska få följa med på resan.
 
Men nu, lite mobilbilder från de senaste dagarna:
William och Sanna i fredags.
Lördag=jobbdag. Posade som det inte fanns en morgondag med min namnskylt (!!!) inne på en toalett.
Ett gulligt gäng (+ Sanna i mitten som ser skräckslagen ut) med varsin irish coffee hemma hos Elin på lördagkvällen.
Värdinnan <3
Gulliga på hållplatsen, innan jag åkte åt motsatt håll, och de fortsatte ut i natten.
Jobbsöndag och dagens första kaffe.
Hälsade som sagt på fiskarna, rättare sagt karparna, medan jag öppnade utställningen.
 
Och det var den helgen!
 
/nora

Rom dag ett

Första dagen i Rom! Karl-Oskar, Leila, Amanda och jag hade varit först på plats på Skavsta av alla i klassen, hunnit med kaffe och gå igenom säkerhetskontrollen utan stress. Snart satt vi på flyget och jag hamnade själv med människor jag inte kände. Hade dock haft turen till att få sätet vid fönstret. Såg alper och läste "Den allvarsamma leken" för andra gången. Efter att ha väntat på flygbussen som skulle ta oss från flygplatsen in till Rom i säkert en timme, somnade jag på bussen. Här ovan har vi efter språngmarsch i regnet äntligen kommit fram till hotellet.
När vi pustat ut gick vi fyra ut igen.
Hittade ett litet ställe att äta lunch på efter att ha gått omvägar i regnet. Här syns Karl-Oskar, trött?
Åt små pizzor som man blev väldigt mätt på, pratade och sov med ögonen öppna.
Tyvärr hann vi inte sitta kvar särskilt länge, klockan tre skulle vi ha samling i receptionen så snart gick vi ut i regnet igen.
Efter ett kort stopp i den närbelägna mataffären gick vi tillbaka till våra rum.
Åt mellanmål i form av chips, kex och frukt.
Den här bilden illustrerar vårt humör perfekt, helt uttömda på energi som Kalle, men samtidigt känslan som säger "najtz, Rom". Najtz är förresten halvfonetiskt, för det är ju så det ska uttalas när det är riktigt, you guessed it: najtz.
Klockan tre och samling var det ja! Vi gick ut i regnet som tilltagit. Det kanske ser mysigt ut, men det var det verkligen inte. Gud vad det regnade. Allt, allt, var blött. Och alla var ledsna och frös.
Snart kom vi till Santa Maria della Vittoria. En mycket fin kyrka där två i min klass skulle hålla ett föredrag. Kommer dessvärre inte ihåg någonting för var för upptagen med att frysa.
Så långt var det en mycket tråkig dag, var trött och ledsen. Och blöt inpå underkläderna. När vi kom tillbaka till rummet hade värmen satts igång i våra rum och jag tog en varm dusch. Första tanken var att gå ut och äta, men det orkade vi inte. Istället gick vi och köpte pizza slizes, knackade oss in i några andra kompisars rum, drack vin och spelade spel. Det var kul det också. Och skönt att inte göra något när regnet dundrat så pass mot ens stackars kropp att man är helt mör.
 
/nora

26 mars

Luften är grå och river mig i ansiktet när jag långsamt öppnar fönstret.
I dikshon ligger skelett och skvallrar om frukosten. Andas in en fuktig doft av löv, av moln, kanske av ett kommande regn?
En tall, en gran? Jag vet inte, men den böjer sig fram och tillbaka i den milda vinden. Det ser ut som att den velar. Som jag.
 
Klockan är tjugo i tio men gatulamporna lyser fortfarande. Snart slocknar de nog och tur det.
En postbil. Barn på skolgården.
Musiken böljar bort och nu hörs ljudet av tangenterna. 
Snart kommer jag att resa mig, ta en till kopp kaffe och vandra genom rummen. Kanske kommer jag att stanna vid ett fönster. Fastna vid en bokrygg.
Sedan går jag upp, bortstar tänderna och byter om för att skriva klart mina skoluppgifter. 
Jag är sjukanmäld och har en dag för mig själv.
Den kommer att bli bra.

Grå skog

Självporträtt som egentligen togs av min syster och inte mig, för 11 dagar sedan.
 
Jag skriver i ett tyst rum, fyller på mitt gymnasiearbete med en hel a4-sida, dricker kallt kaffe, grimarserar. Finns det något som är så otillfredsställande och äckligt som kallt kaffe? Det är skönt att vara hemma igen efter resan till Rom, men jag har redan hunnit slungas tillbaka i de gamla rutinerna. De som man då, för några dagar sedan, längtade tillbaka till. Och de gamla rutinerna innefattar en omänsklig längtan bort. Jag tröstar mig med att jag nästa vecka kommer vara fri från gymnasiearbetet, och att det är sista veckan innan påsklovet. Och då ska jag åka bort igen. Till Budapest. Det blir roligt. Där har jag aldrig varit, mitt ungerska ursprung till trots.
 
Ha en fin onsdag hörrni.
 
/nora

skog

Här kommer ett gäng bilder från när jag och mina minsta systrar hängde hos mormor och morfar. Vi gick en sväng i skogen och över fårhagen första dagen vi var där. Resten av tiden spenderades inne med korsord, tecknande, fikande och tv-tittande. Och så hade mormor äntligen fixat fungerande wifi. Kort och gott en mycket mysig helg innan jag steg upp alldeles för tidigt på måndagsmorgonen (02:45) för att åka till Rom med klassen.
 
/nora

tjuguförsta mars

Jag är tillbaka från Rom och har inte tagit med mig annat än dryga 800 bilder, en clementin, ett vykort och choklad.
 
Igår fyllde jag 19 men var fast på flygplatsen i 10 timmar på grund av en flygledarstrejk. Grät för att jag var trött och ville komma hem, för att jag hörde min mammas röst i telefonen och för att jag inte skulle få fira min födelsedag. Idag vaknade jag upp till frukost på sängen, och ett nytt armbandsur och tre böcker.
 
Och förresten, jag stannar här ett tag till. Det sista jag orkar göra är att krångla.
 
Snart ska jag gå igenom alla bilder jag tagit, men inte innan jag hunnit vila upp mig och skrivit klart gymnasiearbetet som ska skickas in på fredag. 
 
/nora

14 mars

Jag vet inte om jag är mitt uppe i process där jag byter blogg. Gillar inte att den här är så full av bilder jag inte tagit, att den blivit något annat än min första tanke. Samtidigt gillar jag den här bloggen, eftersom den varit min så länge. Det är riktigt svårt. Jag ska tänka på saken.
 
ps 1. jag är på landet över helgen.
ps 2. på månadg åker jag till Rom med min klass.
ergo: det kommer vara tyst här ett tag.
 
/nora

Bra/dåligt

Bra saker just nu är att jag fått drömjobbet som extra helgjobb, att det äntligen blivit vår (jo faktiskt) och jag kunde ha min tunna vårkappa utan att frysa idag, att jag åker till Rom om bara en vecka och att jag har en bra skrivperiod.
 
Mindre bra saker är att mitt humör är mycket svängigt, att jag redan är luspank och att jag har prov och redovisningar att plugga till.
 
Allt dåligt överskuggas dock av allt det som är bra, har trots allt mycket att vara glad över just nu.
 
/nora

Stockholm

I torsdag tog jag och Sanna bussen till Stockholm, kom fram för sent och skyndade oss till en spelning i Hornstull som redan hade börjat. När den var över var vi kanontrötta, så istället för att följa med de andra för öl någonstans, tog vi bussen hem till Klara och Oskar. Vi somnade lite efter midnatt invirade i sovsäckar i varsin soffa. Sedan sov vi länge, länge tills vi vaknade av regnet och Oskar som skulle iväg. Klockan närmade sig halv åtta och vi gick upp och gjorde oss i ordning.
Efter kanske en halvtimme följde vi med Klara ner, vinkade och kramade henne hejdå och gick sedan åt varsitt håll. Hon skulle till pendeln och vi skulle mot t-centralen. Där låste vi in väskor och sovsäckar, och letade sedan upp rätt t-bana och åkte till Slussen. Sedan väntade in en buss och snart var vi framme på söder och kafét Pom och Flora.
Köpte svindyr men god frukost.
Så fint där inne, men som sagt: dyrt. Dock kul att testa på kafét som alla pratat om.
Hej hej.
Hade inte ätit mat sedan kl. 14 föregående dag, så gröten och den lilla, lilla rågbrödsmackan satt där de skulle.
Fin lampa som jag ville skruva ner och ta med hem.
När påtårn' var uppdrucken och vi pratat om både viktiga och oviktiga ämnen gick vi ut igen. Nu styrde vi stegen mot Hornsgatan och second hand-butikerna.
Sanna provade en studentklännings-dröm på Judits.
Och sedan gick vi till Beyond Retro zinken. Den bästa av beyonds butiker i hela Stockholm, jag hade hoppats på att hitta en studentklänning men icke. Istället köpte jag en grön manschester-klänning. Otippat? Japp, men så himla fin. Ni kan få se den någon dag, kommer med stor sannolikhet ha på mig den i veckan som kommer.
När vi var klara inne på beyond retro gick vi vidare och stack in på myrorna. Hittade ingenting, men utnyttjade deras eminenta selfie-spegel i trappen.
Sedan valde vi att gå krångligt och vek av från hornsgatan.
Kollade på utsikten och poserade snällt.
Fint grenverk.
Sanna spexade på ett plank och ba: "fota mig nu!". Jag ba: "ok".
Två centrerade kyrktorn.
Molnig men fin dag.
Gick en sväng här också.
Efter de vanliga turist-som-ler-snällt-poserna var jag tvungen att väga upp med denna. Va vare du ville?
En bra gata och ett bra träd.
Snart var vi vid Slussen igen, sedan Gamla Stan och vips var vi vid Slottet.
Spexanna. Eller oj mena Sanna. :-)
Efter att ha fotat Sanna som försökte sig på att göra samma pose som statyn och sedan när hon hoppar ner (hehe), gick vi mot moderna.
Möttes av detta monster. Obs: monster i positiv bemärkelse.
En sjuhelvetes bra skulptur, svimmar.
Kolla bara!
Vi gick direkt mot kafét för mer kaffe. *Lyxade* till det i sista stund och ändrade mig från bryggkaffe till cappuccino. Ah så gott.
Efter kaffet gick vi in till utställning vi kommit dit för. Louise Bourgeois!
Dunderbra utställning! Hennes konst är helt makalös, läskig och skrämmande och på samma gång vacker.
Gillade denna skarpt.
Och alltså: dessa tu? Så sinnessjuka egentligen, för hur lyckas man få dem så detaljerade och blanka? 
En spegelskulpturselfie.
Obehaglig men ändå mysig tygskulptur.
Och ett mjukt kyssande par.
Det här gänget var gulligt.
Och dessa!!! Älskar de här målningarna!
Ramlade även över denna som blev en favorit. Köpte den som vykort i shoppen sedan.
Och självklart den här. Rolig och fin och bara så genombra.
När vi sett allt gick vi tillbaka till rummet med tygskulpturerna.
Hittade en bänk och tittade på den här skulpturen som hängde från taket. Även den fanns som vykort, och ja, jag köpte det.
Plötsligt slank en man med en bebis tryckt mot bröstet förbi, och i farten råkade han komma emot skulpturen i taket. Den började svänga fram och tillbaka, och som Sanna uttryckte det så såg det ut som att de dansade. Jag filmade och om ni har tur kanske jag lyckas lista ut var jag kan ladda upp det så ni får se.
Innan vi gick därifrån tog vi som ni vet en sväng i shoppen. Det måste man.
Gick förbi här.
Och här.
Åt dyr pizza på Pizza Hut innan vi gick mot t-centralen.
Där mötte vi upp Karl-Oskar och sedan tog vi bussen hem till Norrköping.
Så fin liten Stockholmsresa och så skönt att byta ut vardagen ett slag. Bara ta ledigt och mest strosa omkring och lägga pengar på mat. Får göras om senare i vår tycker jag.
 
/nora

Bokrean

Mitt saldo efter bokrea, klädhandling och nu senast Stockholm, mår inte bra alls. Från den ljusa sidan har jag sex stycken nya (inbudna!) böcker. Och sådant är ju alltid kul!
 
/nora

Framtiden är ett ?

Ska inte ljuga, det har inte varit en så himla bra dag idag. Men det hände i alla fall en bra sak. Jag och Sanna har bokat bussbiljetter till Stockholm. Vi tar långhelg och åker torsdagkväll, ser på en kompis, Karl-Oskars spelning, sover hos världens finaste par Klara och Oskar (hehe kul att de tre namnen nästan är en blandning och olika versioner av varandra?), och går på moderna på fredagen. Antagligen lite second hand-butiker också, jag hoppas på att hitta en klänning till studenten.
 
Är inne i en ganska jobbig period just nu, går omkring med en tung sten i magen mest hela tiden. Stressrelaterad ångest. Har så mycket att göra och vet inte i vilken ordning, eller ens ände, jag ska börja i. Just nu skriver jag på en skoluppgift, en mindre uppsats som ska in i morgon. Utöver det har jag tyskprov, franskläxa, litteraturskrivning, romananalys och gymnasiearbete att tänka på. Och självklart den underbara framtidsångesten. Den som framkallas av ovissheten. Var hamnar jag sedan? Vad tusan ska jag göra med mitt liv? Ända fram tills nu har allting varit utstakad, och jag har vetat vartåt det bär härnäst. Låg- och mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet. Och där tar det stopp. Där slutar säkerthetslinan och plötsligt får jag bestämma själv. Att jag har en vag plan om att jag vill plugga litteraturvetenskap, jobba och sedan säga hej då och flyga tur och inte retur till Paris, hjälper inte alltid. För när allt kommer omkring: hur kan jag vara säker på något av det? Man går på högstadiet, det vet man. Likaså vet man att man med största sannolikhet kommer in på gymnasiet. Det finns dock inte samma säkerhet när det gäller universitet. Och att jobba, det finns ju inga jobb, hur kan jag vara säker på det? Och så det största: Paris. Där kan jag egentligen bara lita på att min dröm om den staden stämmer. Resten är upp till turen, slumpet, ödet, eller vem fan som helst.
 
Ja ni hör ju, det tar liksom aldrig slut. Luften känns alldeles klibbig, och jag är så trött hela tiden. Sover aldrig tillräckligt. Tänker för mycket. Samtidigt som jag vill att gymnasiet och denna skolångest ska ta slut, vill jag kedja fast mig i tiden. Då slipper jag välja. Då behöver jag inte grubbla så förskräckligt över min framtid. 
 
Men nu fokuserar jag på nästa vecka för en stund, och på uppgiften som ska skickas in imorgon. Hej då, vi hörs om en stund.
 
/nora

Söndag

gifs är allt
 
Varvar olika vätskor och ligger still idag. Ett tag tänkte jag ta det här inlägget till att fråga er vad ni vill läsa om, men sen kom jag på att det faktiskt är jag som bestämmer här. Så ja, det är ju upp till mig. Ensam diktator här på min ö i cyberspace. ⟵ djupt. Nej men jag älskar ju att skriva, skriver jämt även om det är dåligt. Kanske att jag tar och skriver lite någon dag, eller visar något jag har skrivit. Men ta nu inte det här på fel sätt, ok? Jag vill inte visa upp saker för att jag tycker att oj jag är så duktig. Mer för att jag känner att min lilla blogg är påväg i fel riktning och att jag vill ha den fylld av annat än inspirationsbilder från pinterest. Det här är ju mitt tillhåll! Det var mest det jag ville. Era tankar är välkomna men kommer kanske inte tas i beaktning. För som sagt: enväldig härskare över detta är undertecknad. (Skojar 50% är 50% allvarlig.)
 
/nora

RSS 2.0