Budapest dag två

Istället för att jag ska visa kassa photobooth-selfies kör vi direkt igång med dag två i Budapest, känns som det smartaste draget ändå.Det var måndag och jag vaknade utvilad. Skönt! Åt grötfrukost på kall stol och lämnade snart lägenheten. Ute var det soligt men fortfarande lite kyligt.
Vi åkte tunnelbana och bytte sedan till spårvagn.
Mamma.
Efter en stunds åkande med fin utsikt var vi framme i Buda-sidan av Donau.
Vi gick uppför en lååå-åång backe och snart var vi framme i de äldre kvarteren.
Hela familjen i en bild<3
Fint hus.
Tanken var att vi skulle in i kyrkan som ligger på kullen men den var stängd just då så istället strövade vi omkring och tittade på utsikten över staden.
Beundrade även kyrkans utsida. Så jäkla maffig byggnad.
Ja ni ser ju, inte illa.
Sedan började det bli lite kyligt för solen gick i moln och vi började bli hungriga.
Gick förbi de här på vägen neråt.
Såhär ser plejset från bilderna ovan ut från andra sidan floden. 100% coolt ställe.
När vi tittat klart sprang vi bort till café Gerbaud och slog oss ner i de vackra stolarna.
Beställde in bakelser och kaffe.
Jag åt denna bröstkreation. Den var svingod.
Saga.
Och inredningen var inte fy skam den heller, kände mig som en adelsdam.
När fikat var slut och mamma och pappa druckit upp sin beställda påtår (ja, alltså let me just say att påtår är den bästa svenska uppfinningen någonsin tätt följt av blixtlåset. Varför har inte fler fattat storheten i påtår?! Det är verkligen bortom mitt förnuft) gick vi ut igen.
Så.jävla.snyggt.hus. Vill säga jugend och art noveau vilket helt ärligt, är så snyggt att jag vill gråta. Arkitektur alltså, ett ämne jag absolut vill veta mer om. Så sjukt ändå hur allt hänger samman, krig, fred, litteratur, måleri och... hus. Inget är en slump!!! Vet att jag verkligen seglar iväg från det jag egentligen borde prata om, men ja en parentes helt enkelt. Man valde ju inte humanistlinjen för inget menar jag.
Och efter den mycket värda utläggningen fortsätter jag! Här är la familia igen framför en astor och fin byggnad, som jag har för mig var parlamentet.
Jomen ja, det var det.
Alltså!
Så himla fin plats! Och där syns jugend-huset i bakgrunden igen. You go girl.
Vi gick ner i ett litet museum som handlade om de människor som dött i en fredlig demonstration. De hade samlats utanför parlamentet och trodde att de skulle få träffa premiärministern och höra på ett tal. Helt plötsligt börjar någon skjuta, man vet fortfarande inte vem det var som började, om det var Sovjet eller militär från Ungern. Hundratals människor mördades och blev nermejade, så fruktansvärt.
En effektfull del var denna film av en stridsvagn som projicerades på en vägg.
Mamma.
Efter ett tag gick vi upp på torget igen och gick vidare, med allt detta i bakhuvudet.
Bytte ut det tunga ämnet mot att skratta åt glada hundar som sprang fram och tillbaka skuttandes.
Gullig. På håll... 
Sedan styrde vi stegen mot S:t Stefanbasilikan, eller som det heter på ungerska Szent István-bazilika.
När jag var liten och vi var på resa dog jag av tristess varje gång vi skulle in i kyrkor, men nu älskar jag det. För i takt med att jag börjat intressera mig mer för historia och konst har även intresset för kyrkorna ökat. Ja faktiskt skjutit i höjden. Så jävla intressant faktiskt hur kyrkan är en medelpunkt i samhället där all konst liksom samlas och hur varje kyrka säger något speciellt om en tid. Både tiden då den byggdes och uppfördes och vår tid, precis just nu.
Och när man inte längre orkar tänka på så djupa frågor kring kyrkan kan man ju faktiskt bara luta huvudet bakåt och beundra den. Så vacker.
Efter en tid inne i basilikan gick vi vidare, bland annat förbi denna snygga byggnad.
Vega var en ledsen glass :(
HUSEN???
Helt orimligt snygga.
Vi insåg att vi snart skulle bli hungriga men tyckte fortfarande det var lite tidigt att äta. Synd var väl det för plötsligt gick vi förbi ca. det mysigaste stället ever.
Mamma fotade.
Vi bestämde oss för att gå bort och kolla in synagogan för att sedan gå tillbaka och äta.
Men vi hade otur och den var stängd. Trist. Men vi tog oss i kragen och gick tillbaka mot restaurangen.
En selfie i ett smutsigt fönster hinner man med.
Det visade sig vara en utmärkt idé att gå direkt på middag för alla var hungriga och trötta.
Åt det här. Kyckling med gnocci som inte riktigt var som man är van vid, men så god att den verkligen smälte i munnen. 
Till efterrätt drack vi kaffe och pratade som vanligt i munnen på varandra ca. hela tiden.
Efter några timmar tog vi oss därifrån och traskade ut och bort mot tunnelbanan för att åka hem.
Slösurfade i någon timme innan jag gick och la mig, och sov som en stock. Slut på dag två.
 
/nora

Budapest dag ett

Nu har jag äntligen kommit igång med att gå igenom bilderna från resan till Budapest och såhär såg första dagen ut.Vi landade med flyget relativt tidigt och åkte in till staden. Det var soligt och molnigt om vartannat men inte mindre fint för det.
Först tog vi oss till kontoret för det företag vi hyrt lägenhet av och lämnade våra väskor.
Sedan skulle vi leta upp ett matställe. Alla var trötta och hungriga, men coola som bilden skvallrar om.
Till slut bestämde vi oss för ett litet ställe som hade supernajs inredning och både pasta och pizza på menyn.
Hej pappa.
Väldigt snyggt industri-inspirerat place.
Åt en ASGOD pasta med pesto och kyckling.
Saga var nöjd hon också!
Efter maten rörde vi oss ut igen och passerade detta stiliga par.
Och massor av duvor. Fint på bild, men lite äckligt i verkligheten.
Arkitekturen i Budapest var så frän, för ena stunden gick man förbi ett ruckligt gammalt skjul till hus och i andra stund hus som det vita ovan.
En salig blandning alltså.
Älskade det dock och trivdes skitbra med att ha dessa 1800-tals stenhus och funkislägenheter kring mig på en 100 meters radie.
Mamma tyckte också det var fint!
Hit gick vi, till Hjältarnas Torg.
Det var väldigt fint och maffigt och där stod vi en lång stund och tittade. Och lyssnade på pappas historiska redovisning för monumentet. Som vanligt. Helt knäppt hur mycket sådan fakta min pappa kan? Jämfört med hur lite han kommer ihåg av mina vänner som jag ju faktiskt snackar om hela tiden (standardfras: och vem är det nu igen?). Pappsen alltså<3
Jaja, sen gick vi i alla fall vidare och hamnade på en marknad med massor ståhej. Där köpte vi langos som är typ det godaste ever. Gotta love my hungarian heritage som gjorde att jag mötte langos.
Fanns massor av annat gott där också. Vill verkligen prova torkad kiwi någon gång, verkar ju onekligen najs.
Mamma och Saga var fina.
Gick förbi detta inne på marknadsområdet som var i en stor park. Med ett slott i mitten. Dåså.
Innan vi gick därifrån köpte vi sockervadd. Bildskönt och gott.
Gick förbi Hjältarnas Torg igen men fotade människorna istället för gubbarba i sten.
Sedan tog vi tunnelbanan för vi skulle hämta väskorna på kontoret för att sedan åka till vår lägenhet. Nästan varje gång vi åkte tunnelbana under veckan åkte vi linje 1, alltså den gamla och första metrolinjen. Den var så himla fin och charmig. Varenda vagn var som tagen ur 40-talet. Trivdes verkligen.
Kolla va fint det var!
Som sagt växlade vädret från soligt till molnigt varannan sekund ungefär, men såhär fint var det i alla fall när vi kom fram till kontoret.
Som det brukar vara så var alla trötta efter resan, och jag var bakis efter att ha varit ute på natten och bara sovit i sisådär 2 timmar, så alla blev glada när vi fick gratis skjuts till läggan. Lyx.
Och snart stod vi inne i huset på en av balkongerna kring innergården. Inte en balkong som var privat visserligen, utan en sådan som leder från ytterdörr till ytterdörr. Ja de syns ju i bild så varför ska jag förklara mer utförligt än så egentligen?
Fint var det i alla fall och efter att ha pustat ut och surfat thanks to wifi gick vi ut igen.
Åkte till Donau och gick en sväng och tittade, nu letade vi efter en restaurang för alla var hungriga igen.
Men först beundrade vi utsikten!
Efter många om och men och omvägar på den större av gatorna hittade vi en restaurang som föll oss i smaken. Pappa var särskilt förtjust i den eftersom inredningen var i tradionell ungersk lantstil gånger hundratusen och den påminde honom om de ställen som han ätit på som grabb när de besökt Ungern.
Saga.
Mamma åt fisk och jag åt den traditionella rätten kyckling paprikás. Det är en gryta med kyckling, röd paprika och ungersk pasta till. Vi äter alltid den hos farmor och farfar och shit vad gott det var även denna gång.
Efter mat och lång pratstund gick vi ut igen för att åka hem.
Väl hemma satte vi oss med våra telefoner, böcker och datorer. Ett väldigt lugnt avslut på en fin första dag. Viszlát.
 
/nora

ord på ord

Varför är det så lätt att skriva rad, på rad i en äcklig anteckningsbok för 29 kronor? Och så lätt att skriva i ett nyss öppnat Pages-dokument? Och varför så svårt att skriva →här← utan att det blir helt fel och framtvingat?
 
Det är i alla fall lördagseftermiddag och jag har ätit honungsmackor. Tangenterna mot fingertoppar som kladdar lite, dröjer kvar under trycket. Mjölkmustasch och mjuka skuggor. 
 
Jag glömmer bort mina franskläxor, je peux pas et je veux pas. "C'est pas grave" skulle man ju kunna inflika, och jag vill bestämt hålla med.
 
(vad är det egentligen jag skriver om? vad vill jag egentligen få fram?)

en parentes

Jag har onekligen mycket att göra, men det är så mycket lättare att dricka sig kaffeskakig och måla naglarna.
 
nu: linnéa läser glaskupan och jag läser insidan av mina ögonlock. det är så lätt att fastna i spår, eller hur? och så lätt att skylla skrivtorka på att man sitter i fåtöljer där armarna fastar kring armstöden. eller att ens lugg faller i vägen och man ingenting ser.
 
Jag måste bearbeta min analys av Älskaren. Jag måste börja skriva en fördjupning i filosofin. Och så måste jag hitta mitt förstånd igen.
 
jag vill: börja läsa Place de l'Étoile. köpa en ny skrivbok, för min nuvarande är sönderskriven. renskriva alla mina tankar. skriva en novell utifrån de renskrivda tankarna. skaffa mig lite jävla vett!!! ladda över bilderna från budapest. gå på bio på cnema. få min lön. köpa fler tröjor. få veta i fall jag kom in på universitetet.
 
Ni som fortfarande är intresserade av mig och mina ord: tack antar jag.
 
/nora

Rom dag fyra

Dag fyra i Rom och den sista, jag vaknade bakis men tog mig upp i alla fall. Efter frukost och en timmes färd med spårvagnen klev vi av. Vi skulle dock inte hänga på museet i bakgrunden utan skulle besöka Svenska Institutet som är något slags institut för den svenska kulturen. I Rom. Ja jag vet inte. Här ovan syns i alla fall Sarina och Ebba!
Gick förbi det här fina. Så fint att få se blommande körsbärsträd i mars!
Satte oss på innergården när vi kom fram för att pusta ut och dricka vatten.
Sedan gick vi in för den guidade turen. Byggnaden och inredningen var från 40-talet så man skulle ju lite slarvigt kunna säga att jag ville flytta in direkt.
Såhär såg det ut inne på ett av biblioteken.
Helt ok.
Ville köpa extra bagage till flyget så jag kunde ta med den här.
Sarina betraktar omgivningarna utanför fönstret. (en djup mening varsågoda)
Kolla vad fint det var! Efter en ganska ovärd visning inne på institutet och ett toalettbesök gick vi ut igen. Snyltade tid på deras innergård igen, innan vi styrde stegen mot parken Villa Borghese.
En fin liten pöl med fåglar och en roddbåt.
Vi gick mot kafét för lite påfyllning.
Leila som ögnar igenom menyn.
Kalle som gör detsamma.
För Leila blev det en kaffe och en smoothie. 
Själv tog jag bara en kaffe, men stället var dyrt och personalen dryga så när vi betalade la vi inte ett öre över notan. No dricks for u.
Ett litet träd som gillade bänken :')
Gick hit efter fikat och satte oss i gräset för lite elevredovisningar.
Efter redovisningarna fortsatte vi gå på de fina promenadstråken.
Alltså!!! DETTA!!!
Så himla fint! Efter besöket i parken splittrades vi för matintag, vi försvann iväg på lite bakgator innan vi hittade en bra restaurang.
Åt det här:')
Ebba åt samma! Vi gick bananas här och beställde in massor av goda grejer, så himla mysig stund.
Efter maten köpte vi kaffe och glass och styrde stegen mot Piazza del Popollo.
Så gott.
Ebba babe. Vi satt där i ett par timmar, lapade sol och bara pratade och skrattade.
Efter att ha hängt där nere gick vi upp hit till utkiksplatsen.
Kolla!!! Där nere hade vi suttit bara ett par minuter tidigare.
Det var så varmt och skönt.
Gulligt gäng. Och Amanda som inte är så värst impad.
Och nu en serie bilder på Kalle. Vsg.
Kallar denna: svår, djup musiker.
Gulli :')
Efter att ha hängt uppe på utkiksplatsen gick vi ner igen för att möta upp resten av klassen.
Kolla fina! Sedan åkte vi hem till hotellet och gjorde oss i ordning för att gå ut och äta med klassen.
Här sitter jag på restaurangen och har fortfarande hoppet kvar. Yeah, you'll soon find out.
Amanda. Ja, och sen väntade vi i 40 minuter på mat och när den kom var min pasta inte klar. Vi gick iväg ganska fort från den MYCKET omysiga restaurangen med tv-skärmar med sport i varje hörn.
Istället gick vi tre minuter åt ena hållet och satte oss på en liten bar. Beställde öl och tiramisu.
Hej Kalle. Ja och sedan gick vi hem och packade det sista, och morgonen därpå fyllde jag år och gick upp tidigt. Vi åkte till flygplatsen, fick reda på att flygledarna strejkade och att vi skulle få vänta i 10 timmar på flygplatsen. Jag ringde mamma och började gråta när jag hörde hennes röst. Bra födelsedag va?! Ja och sen när vi äntligen var hemma i Sverige blev vi hemskjutsade direkt och jag somnade i min egen säng. Det var den resan. Så himla mysigt och bra och fint, och jag saknar den lite varje dag.
 
/nora 

en liten lista

När vaknade du imorse?

Vaknade först runt halv fyra efter en obehaglig dröm, och sen tog det ett tag att somna om. Nästa gång vaknade jag av mitt alarm kl. 6.

Vad var det första du tänkte när du vaknade?


"Oj vad ljust det är ute!" 

Har du ringt någon i morse, vem och vad sa ni?


Ringde Karl-Oskar några minuter innan kursprovet började för att be honom ta med en pappmugg för kaffe från kafét. Hade med mig egen termos men ingen bra mugg, hehe.

Vilket humör är du på?

Bra humör, är lite trött i huvudet efter kursprovet, men annars är allt bra.

Om du fick välja vad som helst att äta just nu, vad är du då sugen på?


Åt precis lunch så är alldeles proppmätt, så ingenting faktiskt. Kanske nån god glass, men det har vi i frysen så det behöver jag inte önska fram.

Vad köpte du när du drog ditt kort senast?


Senast jag drog kortet köpte jag inget på det sättet, men igår betalade jag för mina framkallade bilder.

Vilken var den första hemsidan du gick in på på internet idag?


Imorse använde jag mobilen, räknas det? Då gick jag i alla fall igenom mitt instagramflöde innan jag klev upp ur sängen. 

Vad ska du göra ikväll?


Jobba och sen åka hem och sova.

Vilken var den första låten du satte på idag?


Har faktiskt inte lyssnat på någon musik idag.

Vad tycker du om din blogg?


Just nu gillar jag den, har senaste tiden lyckats fylla den med sådant som spelar roll för mig. Men det går så himla mycket fram och tillbaka hela tiden.

Vad gjorde du för exakt en vecka sedan, den här tidpunkten?


För exakt en vecka sedan levde jag loppan i Budapest, och under tisdagen låg jag och guppade stilla i varma bassänger på Széchenyibadet.

När fotade du något senast, och vad?

Mig själv i en snapchat till Anna. Bildtexten "Skål för lyckat prov:-D" och en väldigt ångerfull min.

Vad ska du göra när du skrivit klart det här?

Diska, äta upp mina vindruvor jag köpte till provet, och sen måla naglarna och börja läsa igenom min klasskompis gymnasiearbete inför opponeringen på fredag.

 

/nora


lite analogt

Jag hämtade ut mina framkallade bilder idag, och här är ett axplock av de bästa. Märker verkligen att det är så mycket svårare att fota analogt än digitalt. Lovar att jag ska bli bättre på det här! Hade alldeles för många, skakiga dåligt upplysta bilder. Märker även att de inte är gjorda för det digitala, de är så mycket finare i verkligheten. Lystern, färgerna, ja allt är bättre. Men kändes fint att få ha dem på datorn också. Ska som sagt träna på det här, men det blir inte betungande för gud vad roligt det är ändå!
 
Klockan är egentligen för mycket för att jag ska sitta här och såsa, borde lägga undan häftet inför kursprovet i svenska imorgon (good luck till mig och alla andra treor i Sverige!) och hoppa in i duschen. Så nu gör jag det.
 
/nora

Rom dag tre

Det var den tredje dagen i Rom, och vi skulle få en utförlig guidning av staden. Vi började vid Piazza del Popollo och kyrkan där, för att sedan gå vidare genom staden. Vi gick på så många fina bakgator att jag trodde jag skulle smälla av.
Minnet är ju tyvärr bra men kort, så jag har verkligen ingen aning om vilka kyrkor det var vi besökte. Så bilderna från kyrkor får helt enkelt stå för sig själva. 
Som sagt: bakgatorna. Och en italiensk herre i full mundering.
Efter sisådär en och en halv timme var vi framme här, vid Spanska Trappan. Pausade ingenting utan gick raskt vidare. Hade velat sitta still där en stund och njuta av typ en glass (för det började bli varmt idag), men vi var under tidspress för att hinna med allt. Antar att det är en typisk grej att göra när man åker tillbaka själv.
Och snart stod vi framför Fontana di Trevi. Just nu blev den dock renoverad och var övertäckt med byggställningar.
Men utan denna lilla bro som går över själva fontänen, hade man ju aldrig fått komma  nära detta stora konstverk. Ser det från den ljusa sidan, jodå.
Men jag ska inte sticka under stol med att det var tråkigt att inte få se hela.
Efter fontänen var det fri lek en stund, eller ja, fri frika.
Jag, Ebba, Evelina och Amanda slog följe till ett närbeläget kafé. Köpte dyr glass och dyrt kaffe.
Men det gjorde inte så mycket för det var så himla gott. Jag tog en citron sorbet och när vi skulle gå hade jag inte ätit upp den, så fick fråga efter sked. Bästa beslutet någonsin, kom ihåg det: lämna aldrig glass. Aldrig.
Ja och sen gick vi, och gick lite till. Fick saker berättade för oss allt eftersom, för vi hade naturligtvis öronsnäcka och Karin, guiden, hade mikrofon. Hur skönt som helst. Här syns utsidan på en kyrka vi var inne i!
En mycket fin fasad på torget kring ovannämnda kyrka.
Ett bra tak.
Det här tror jag var från franska kyrkan, men som sagt: är helt virrig när det kommer till alla de tusen namnen så lite inte på mig fullt ut.
Sedan skulle vi besöka en av de mäktigaste kyrkorna i hela Rom, nämligen Pantheon.
Pantheon med den stora kupolen som är helt perfekt utformad. Och hål i taket har den också.
Så fint ljusspel.
Men snart gick vi vidare igen.
Hej Kalle.
Förbi här för att få lite mer historia berättad för oss.
Vi pausade en stund på andra sidan vägen vid några träd.
Är det bara jag, eller tittar den där tjejen surt på mig???
Nåväl! Efter en hejdundrande lång stund i en toakö som resulterade i att vi istället gick på herrtoan, gick vi in på Forum Romanum. Nu närmade sig klockan två och alla var helt slut och ganska sura på våra lärare som inte tyckte vi skulle få någon paus ännu.
Men vi rotade fram skorpor, kex och frukt, och all vår energi och så gick det ganska bra i alla fall. 
Det här stället alltså! Så himla vackert och mäktigt.
Efter en lång stund inne på Forum Romanum fick vi äntligen "lunchrast". Jag, Leila, Kalle och Amanda hittade ett superfint kafé på några tvärgator ifrån Colosseum.
Kolla bara!
Beställde in massa vatten för det behövdes en varm dag som denna.
Åt canneloni och dog. Alltså herregud det var verkligen så fruktansvärt gott.
Efter maten tog vi varsin kaffe och när allt var uppätet och uppdrucket betalade vi, gick och tog ut pengar och skyndade oss tillbaka till Colosseum för samling.
Gick runt själva här och bara tittade.
Det här är den sista bilden jag tog den här dagen, men på kvällen gick vi i alla fall som vanligt ut och åt. Vi hamnade på en supermysig restaurang med gula väggar som vi hade fått tips om av andra i klassen. Efter maten slöt vi upp med fler från klassen för att dricka superbillig öl på några barer. Ett perfekt avslut på en mycket lång dag!
 
/nora

Ett hej

Jag dricker morgonte och funderar över dagen. Behöver börja med att packa upp, och sedan plugga. Vill mycket hellre cykla ner på stan för en fika och hämta ut mina foton. Blir nog en kombination.
 
Igår kom jag hem från en mycket, mycket fin vistelse i Budapest med familjen. Jag ska gå igenom bilderna från Rom och publicera dem och sedan får ni se hur det var i Ungern. Nu vill jag bara säga att det verkligen är en stad jag kommer återvända till, jag bara vet det. Det var en omedelbar förälskelse, första ögonkastet. Nu vill jag lära mig ungerska än mer än förut, så jag kan åka dit. Inte bo där kanske, men jag bara vet att det är en stad jag kommer besöka ofta under mitt liv. Jag är trots allt ungrare. 
 
Nåväl. Jag vill också säga att jag läser fruktansvärt mycket just nu och är mycket tillfreds med det. Snart kommer väl en dipp igen, en dalgång och inga ord tar sig innanför pannbenet på mig. Men just nu: bok efter bok efter bok, efter bok. Fint så.
 
Ikväll jag redigerar bilder från Rom och i helgen jobbar jag. Nu vet ni det.
 
/nora

RSS 2.0